Prao

PRAO

Praktisk arbetslivsorientering

Skollag (2010:800) 10 kapitlet 8 a § samt proposition 2017/18:24 Stärkt koppling mellan skola och arbetsliv, sidan 13 och 18.

Syftet med prao är att eleverna ska få kunskaper om arbetslivet inför kommande studie- och yrkesval. Prao är en värdefull modell för samverkan mellan skola och arbetsliv utanför skolan, och kan bidra med viktiga erfarenheter inför kommande val av utbildning eller yrkesinriktning. Genom prao ska eleverna få erfarenheter av yrkeslivet och inblick i hur arbetslivet fungerar, samt hur arbetet i specifika branscher går till. I grundskolan ska prao anordnas för alla elever under sammanlagt minst tio dagar från och med årskurs 8.

Hur ska PRAO anordnas?

Broskolans studie- & yrkesvägledare ombesörjer på uppdrag av huvudmannen att säkerställa att alla elever få tillgång till en praoplats. En viktig del i prao handlar om att eleverna ska avgöra vilken bransch och arbetsplats som för dem i dagsläget känns som mest intressant och relevant att ha sin praktiska arbetslivsorientering vid. Ett önskvärt mål inom skolan i sin helhet och studie- & yrkesvägledningen i synnerhet är att eleverna utvecklar en god förmåga att själva fatta hållbara beslut men även att de övar och utvecklar sin förmåga att ta ansvar över sina studier och sin skolgång. Detta gör att eleverna uppmanas till att själva hitta praktikplatser utefter eget tycke och intresse, om eleverna inte lyckas med detta så bistår självfallet skolan till att eleven ska få en bra praktikplats.


På Broskolan har vi fördelat prao enligt följande 12 dagar

1 praodag i åk 6 respektive åk 7

5 st praodagar i åk 8 respektive åk 9.

1. Informationsinhämtning: Praoblankett


I god tid innan praoperioden så delas praoblanketter ut till alla berörda elever. Dessa blanketter kan eleverna själva använda som stöd när de kontaktar de praoplatser/arbetsplatser som de önskar ha sin prao vid. Blanketten innehåller rutor/frågor som eleverna har nytta av att veta inför sin prao. Efter att eleverna fyllt i praoblanketterna så lämnar de tillbaka sina lappar till mentor eller studie- & yrkesvägledaren.   

2. Dokumentation: Praktikkort


Med hjälp av praoblanketterna så kontaktar studie- & yrkesvägledaren den önskade praoplatsen för att säkerställa beslut o praoplats, arbetstider, jobbkläder, arbetsuppgifter, lunchlösning, kontaktperson mm. Detta sammanställs till en praktikkort som skickas ut till arbetsplatsen, där ska sedan handledaren dokumentera närvaro, skriva ett kort omdöme och skicka tillbaka till Broskolan med det frankerade kuvertet som skickades med. Även eleven får en kopia av praktikkortet, detta för info om handledare, arbetstider mm.

3. Återlämning: Praktikkkort & sommarjobb


När praoperioden är över och arbetsplatsens handledare skickat åter ifyllt och signerat praktikkort till Broskolan så säkerställer studie- & yrkesvägledaren att de elever som är berättigade lunchersättning får det samt att eleverna därefter får de ifyllda praktikkorten. Ett användningsområde som praktikkortet därefter kan ha är om eleverna exempelvis ska söka sommarjobb, då kan de bifoga praktikkortet där deras omdöme från handledaren står ifyllt för att visa på god arbetsmoral. 

Filmer om prao

Följande är exempel på några filmer som eleverna får se inför prao.

(15:15)

(17:10)