”Knack, knack, knack.”

- Åtta minuter kvar tills packningen ska ut till bussen, grabbar!

- Ja, vi är vakna.

Fast det var vi inte alls. Återigen en dag då vi två försover oss. Är det tredje dagen i rad Stefan räddar oss två?              

- Ja, vitt bröd hade man kunnat få hemma, suckar David medan han längtar efter det traditionella polska brödet schleb.

Bröd, marmelad, stekt ägg, skinka, ost, te och smaklöst kaffe var dagens frukost. Den var bra. Kanske den bästa hittills, enligt oss. Eller kanske inte. Den vi fick vid hotellet i Auschwitz var minst lika bra. Det vi kan vara säkra på är att personalen på vandrarhemmet i Debe Wielke utanför Warsawa var den bästa vi haft. De var fina och det kändes som att de brydde sig om sina gäster.

 

07:42. Tolv minuter för sena. Vi skulle ju åka 07:30, sa Marie. Det är inte första gången vi kommer iväg lite för sent. Men vad gör det när stämningen i bussen är på topp?

Ungefär en timme senare befann vi oss vid ett minnesmonument i centrala Warsawa. Monumentet är rest till minne av de judar som levde i Warsawas ghetto under andra världskriget. Det var det största ghettot i Nazi-Tyskland under denna tid, berättade Stefan. Kanske var det detta som gjorde att det uppror som ägde rum där 1943 till viss del lyckades då judarna höll stånd en hel månad. Vad blev då tyskarnas svar på detta uppror? De jämnade ghettot med marken.

Efter Stefans lilla berättelse gick vi till ett annat minnesmonument några hundra meter bort som skulle hette Umslaugplatz, vilket var en lastningsramp/-plats varifrån judarna i Warszawas ghetto transporterades till Treblinkas koncentrationsläger. 

Sedan var det festis, kaka och snabbt in i bussen igen. Nu var målet Gdansk.

Efter sex timmars bussresa, stopp på McDonalds och en toapaus på en lokal mack i Polen var vi framme vid färjan i Gdansk.

- Coolt,sa Sebastian.

Bordningen av den 146 meter långa bjässen gick friktionsfritt trots ett par pass som låg kvar i vår buss bagageutrymme. Väl inne på färjan blev det matintag, incheckning på rummen och en lätt utforskning av båtens alla aktiviteter. Och nu sitter vi här. Lagom sjösjuka i ett skepp på väg mot Nynäshamn.

Svensk mark. Det kommer kännas skönt.

 

Hörs i Szvedska. Over and out.

Adam och Björn.