Vi började dagen med att vakna på Christer och Kickis center i Hlinsko. Rummen på centret var väldigt fräscha och rena. Vid centret fick vi äta frukost kring sjutiden, frukosten var ganska lik den frukosten vi åt i Prag och den var riktigt bra.
Sedan kring åttatiden åkte vi in till Hlinsko för att besöka en gymnasieskola. Där fick vi träffa en klass med elever som vi hade mejlat med sedan innan under vårterminen. Eleverna på den tjeckiska skolan hade några presentationer som de visade om staden och dess traditioner. Vi fick också höra några sånger på tjeckiska, både visor och opera. En av eleverna sjöng låten Yesterday – Beatles. Eleverna visste redan vilka vi var eftersom vår lärare skickat ett klassfoto på vår klass till deras lärare så vi satte igång att prata nästan på en gång. Med eleverna satt vi i grupper om sex stycken med tre svenskar och tre tjecker. Där satt vi och spelade spel med dem och lärde känna varandra lite mer. Spelen var väldigt olika, allt från twister till frågesport.

Vi fick också gå ut på stan och eleverna visade oss runt. Efter det fick vi njuta av en tjeckiskt lunch med både förrätt och varmrätt. Mastsalen var dock inte på skolan utan ungefär 500 meter bort från skolan. Till mat blev det soppa som förrätt och till varmrätt blev det antingen fläsk, surkål och dumplings eller risotto, det fanns även ett vegetariskt alternativ om man så ville. Maten var bra, men det tyckte inte tjeckerna.
Efter det gick vi tillbaka till skolan igen för att spela antingen volleyboll, innebandy eller klättra på en klättervägg. Volleybollen slutade dessvärre inte så lyckat, tjeckerna vann men den bjöd vi på eftersom att vi redan vunnit ishockey-VM. Sedan sade vi hejdå, tackade varandra och begav oss mot Auschwitz.

På bussresan fick vi se den verklighetsbaserade filmen ”Schindlers List” som var en stark och rörande film. Efter filmens slut stannade vi på en mack för att äta lite mat. Vid macken fanns det också ett KFC så man fick välja om man ville äta pannkaka vid bussen eller äta på KFC.
Alla som stannade och åt pannkaka tyckte den var jättegod. Macken låg väldigt nära gränsen till Polen så vi åkte bara några kilometer bort och så vi inne i Polen. Men när vi väl kom i Polen var en fil av motorvägen avstängd för en lastbil hade vält längs vägen i motsatt körriktning.
Nu är vi framme i Auschwitz där vi ska sova på ett vandrarhem i hotellklass som ligger bara några hundra meter från Koncentrationslägret Auschwitz I. Vandrahemmet är ett center för dialog och bön (CDIM) i Oswiecim och grundades för alla som är berörda av vad som hände i nazisternas koncentrations- och förintelseläger Auschwitz-Birkenau. De kan anordna möten, konferenser, boende och mat. Möten med före detta fångar och direktkontakt med historien om andra världskriget är grunden för verksamheten. Intressant men nu ska det sitta fint med en god natts sömn. I morgon blir besök i förintelselägret. God natt.

Hälsningar från
/Jonathan H, Judit och Josef.