Idag vaknade vi i Prag och fick äran att äta en tjeckisk frukost. Frukosten innehöll allt från mackor till fil och frukt. Den var jättegod och man blev riktigt mätt av den. Efter det började dagens resa. Vi klev in i bussen och resan började till Hlinsko i Tjeckien.

Under bussresan ändrades vädret. I Prag kunde man se lite blå himmel mellan molnen och även lite sol som stack fram. När vi kom fram till Hlinsko var himlen helt fylld med moln och det hade blivit svalare. Det första vi skulle göra i Hlinsko var att besöka ett barnhem. Det var tänkt att vi skulle vara där i två timmar, men på grund av försening var vi bara där i en timme. Detta ledde till att vi inte hann leka med barnen där. Vi blev guidade i barnhemmet av en tjeckisk föreståndarinna och en tolk som översatte till engelska. De berättade om barnhemmet och av vilka anledningar barnen har kommit dit. De visade oss runt i olika lokaler och lekplatsen utanför. Vi fick även såklart se barnen som bodde där. Dessa var i ålder mellan 6 månader till 6 år och de får bo där i tre månader. Efter dessa månader ska de vara redo för att adopteras.

Efter besöket på barnhemmet åkte vi på jakt efter en rastplats där vi kunde äta lunch. Det blev hamburgare och mos. Det var gott, men det slog inte frukosten. Därefter åkte vi till platsen vi ska spendera natten på. Vi ska sova på ett kristet konferenscenter och retreat. När vi kom fram till konferenscentret fick vi göra lite vad vi ville. Några spelade fotboll med några barn från Tyskland och Tjeckien, medan andra valde att bara gå runt att undersöka stället.

Klockan 15.00 var det dags för gudstjänst. Det var en fyrspråkig gudstjänst med språken svenska, engelska, tyska och tjeckiska. Det var riktigt häftigt! Vi fick lyssna till lovsång och en tysk man som hette Peter. Han berättade om helande och arbetet i Haiti. En person som sjöng lovsång hette Lesslie som är son till Kicki och Krister som driver konferenscentret. Vi trodde att vi skulle få lyssna till en lugn och fridfull låt, men det visade sig att det var rena motsatsen. Han sjöng en hårdrockslåt och spelade elgitarr. Det är inte alla gånger man får höra hårdrock i en kyrka. Det var supercoolt!

Efter en jättehäftig gudstjänst åt vi middag. Vi blev erbjuden att äta huvudrätt och efterrätt i matsalen. Det blev taco till huvudrätt och glass till efterrätt. Som avslutning på dagen fick vi lyssna till två missionärer som hette Kicki och Daniel. De berättade bland annat om deras jobb, hur det är att arbeta utomlands och hur den tjeckiska skolan är.

Idag har vi lärt oss saker både genom faktakunskaper och socialt. Vi har lärt oss hur den tjeckiska skolan är, bland annat hur betygssystemet är från 1-5. Då är 1 bäst och 5 sämst. Vi har även fått lära oss att det ställs högre och högre krav för hur längre man kommer inom skolan i Tjeckien. Man får även söka gymnasium i årskurs 5. Det sociala som vi har lärt oss idag är att bli mer van med att kommunicera på engelska med folk och att tjecker inte är så bra på engelska. Genom att vi köpte mat behövde vi därmed prata engelska och när vi skulle försöka kommunicera med tjeckerna i kassorna hade de svårt att förstå vad vi sa.

Det är mycket som vi har tyckt varit riktigt bra idag. Det två bästa händelserna med hela dagen var hårdrocksmusiken i kyrkan och den tjeckiska frukosten. Det som har varit mindre bra är att det stank cigarettrök i frukostrestaurangen. Bortsett från det har det varit en superbra dag. Efter en sådan bra och rolig dag med många intryck ska det bli skönt att få lite sömn.

Av Rebecka, Olof och Andreas.