Hej, idag har det varit en lång, trevlig och intressant dag. Vi varit på stan i Prag, kollat på olika intressanta, historiska och spektakulära byggnader och platser. En av de historiska sakerna var en ett astronomiskt ur som sitter på en byggnad i en väldigt charmig del av staden. Efter detta fick vi promenera till en bro, Karlsbron som började byggas 1357 och färdigställdes 1402. Efter vi gått över Karlsbron gick vi hela vägen upp till Pragslottet och där fick vi se och höra om slottet, och staden Prag.

Vi fick efter några timmars sightseeing med klassen gå och shoppa inne i centrala Prag, vi fick gå vart vi ville men vi skulle träffas 16.30 för att sedan gå hem för att förbereda oss på att gå på operan Tosca. Den var intressant.  Det var en fantastikt vacker byggnad och orkestern var underbart duktig, musiken var ljuvlig. Det är så coolt att man kan spela så många olika toner och strofer.

Vi åt lunch på McDonalds på stan i Prag och efter operan fick de som ville äta på  KFC på kvällen. Härligt med lite kyckling i magen.  Vi har inte rest något idag men vi har gått mycket, nästan alla har haft ont i fötterna. Vädret idag har varit tråkigt det varierade mellan molnigt och regnigt, mycket tråkigt om man inte hade paraply med sig. Ganska varmt, typ 14-15 grader men kallare på kvällen, fuktigt har det verkligen varit.

Något som varit bra idag är maten, att vi fått äta det vi vill. Något kul är också att vi fått lite frihet, inte måste följa lärarna hela tiden. Något många tjejer och även killar tyckte var roligt, var att få göra sig i ordning innan man skulle gå på operan. Något som var sorgligt och tragiskt var att i gamla stan var det mycket uteliggare, som kanske inte hade något hem eller mat för dagen. Det tar på insidan när man får möta sånt. Medkänsla och empati växer fram, man vill så gärna hjälpa men man kan inte göra så mycket.

 

Något vi lärt oss om är tjeckiska pengar. Att 100 tjeckiska är ca 33 kr. Vi har lärt oss om medkänsla och självständighet och om livet i allmänhet. Något annat vi lärt oss om är historiska sammanhang, bl.a. att Sverige var i Tjeckien i krig och slag. Om kända byggnader, klockor m m.

Vi tycker att denna dag har varit helt okej, med ett sammanfattande ord.

Tack och hej, leverpastej.

 /Maria, Matilda och Emil