Dagen började med att vi vaknade kl 8:00 i Berlin  på ett vandrarhem, det luktade mycket rök i trapphuset bredvid när vi gick förbi och rummen som vi sov i var dekorerade med äldre möbler. Vi sov dock ganska gott ändå.
 
Sedan åkte vi med buss till ett judiskt minnesmonument som heter Stelenfeldt i centrala Berlin där vi även åt våran frukost utomhus. Det var det vanliga som serverades, ett ganska brett utbud av mackor, pålägg, juice, choklad och så vidare.
 
Därefter fick vi information av Stefan om det judiska minnesmonumentet och vi promenerade sedan genom monumentet till till Brandenburger Tor och gjorde där en bilduppgift som gick ut på att måla av en valfri del av Brandenburger-Tor. Alla målade olika delar, eller så målade man hela.
  
När vi var klara gick vi till resterna av Berlinmuren (kallas ”Walk the wall”) för att läsa på de olika styckena som beskrev lite utav Kalla kriget och problemen mellan Östtyskland, Östberlin och Västtyskland, Västberlin. Berlinmuren var en mur som gick genom staden och resterna av muren som finns kvar idag fick vi gå förbi och titta på. På flera ställen fanns informationsväggar där det gick att läsa om historien kring muren. Hur den kunde dela upp staden var svårt att förstå, trots att vi vet att militären var starkt inblandad.
 
 
Där vid Walk the wall så fanns även Checkpoint Charlie, en liten vit utpost som under kriget höll uppsikt över den delen av muren som fanns intill i båda riktningar.  Framför den lilla byggnaden stod tre soldater som man kunde ta kort med, men ingen tog kort med dem då de ville ha pengar för det. Efter Checkpoint Charlie gick vi och åt lunch på Subway. De flesta tog mackor, men en av oss tog en sallad istället.
Efteråt gick vi tillbaka till bussen och påbörjade vår långa färd till Prag. På vägen stannade vi och åt middag, som bestod av potatismos och köttbullar.
 
Efter en stund på macken (då några också behövde använda toaletten och kanske ville handla lite) så åkte vi vidare. Vi stannade inte mer förrän vi var framme, under dagen fick vi även information kring Brandenburger-Tor, Unter den linden och Tjeckien. Nu sitter vi här med allting vi behöver uppackat, precis färdiga med kvällsfikat och ska gå och lägga oss.
 
Kramar från Tjeckien,
Jessica, Oscar och Jonathan N.