Idag började resan hemåt. Vi blev väckta klockan 06:30 på farmen där vi bodde. Vi packade och åt frukost sen bar det iväg. 
 
Denna dag skulle vi stanna vid ett minnesmonument i Warszawa och Stefan berättade historien kring händelsen i bussen på väg till monumentet. Monumentet är till minne över upproret i Warszawas getto mellan 19 april och 16 maj 1943, vilket var Warszawagettots judiska motståndsrörelses väpnade uppror mot nazisterna. Warszawas getto var det största judiska getto som upprättades av Nazityskland. Som mest bodde runt en halv miljon judar innanför dess murar och här dog tiotusentals personer av svält och sjukdomar och omkring 350 000 deporterades tillkoncentrationsläger, framförallt Treblinka, där de avrättades.
 
Tyvärr kunde vi inte stanna vid denna plats eftersom en annan person planerat besöka monumentet denna dag också, nämligen Amerikas president Barack Obama. Det var poliser överallt och området var avstängt vilket gjorde att det inte gick att hitta en parkeringsplats för vår buss i närheten. Istället åkte vi förbi monumentet två gånger så vi kunde se det och knäppa lite bilder. 
 
Därefter fortsatte vi till färjan.  Efter vi hade åkt en bit stannade vi vid en mack och åt hamburgare eller korv med mos. När vi var klara där fortsatte vi resan.  Det var en lång resa genom Polen och vägarna var mycket dåliga, vilket gjorde att vi inte kunde hålla så hög fart som vi önskade. Dessutom var det flera vägbyggen och två trafikolyckor längs vägen som gjorde att resan tog lång tid. Som väl var så startade vi i god tid för att hinna. 
 
Det var inte så lätt att hitta hamnen där färjan var men efter mycket sökande hittade vi färjan.  Vi klev av bussen och gick ombord medans Mats körde in bussen. På färjan delade vi upp rummen och efter allt var inplockat hade vi en samling. Sedan fick vi fritid så att vi kunde köpa mat och shoppa lite i tax-free affärerna. Klockan 23 var det dags att vara i våra hytter och så småningom sova.
 
Vädret var mulet men ändå varmt i luften. Temperaturen var omkring 20 grader. På kvällen blev det svalare men solen kom fram då och då. 
 
Alla hade sett fram emot färjan så det var roligt att komma ombord.  Det som var lite mindre roligt var att hela bussresan genom Polen bestod av sju timmar. Sedan skulle alla nog ha uppskattat att fått gå ut och titta på minnesmonumentet.
 
Det verkar nog som om vi alla har lärt oss att planera bra så att man inte kommer sent. 
/Elinn och Ester N