Vädret idag har varit väldigt varmt redan från ganska tidig morgon. Solen har varit framme mest hela dagen och temperaturen har varit hög. Framåt kvällen småregnade det en liten stund, men inte så hemskt mycket.

Vår dag började med att vi fick gå upp klockan 6:30 sedan klockan 7:30 åt vi frukost. Sedan bar det iväg för dagens aktiviteter som kan sammanfattas såhär.

Barnhemmet:
Idag har vi fått träffa många små söta barn som bor på ett barnhem i Veská. Vi kom fram dit vid klockan halv 11 ungefär. Där fick vi träffa en kvinna som jobbade där, hon berättade lite om barnen och barnhemmet, hon berättade om vilka olika situationer och bakgrunder som ligger bakom hur barnen har hamnat på barnhemmet. Efter att hon hade pratat klart fick vi dela in oss i två grupper och sedan följa med två stycken som arbetade där.

Vi fick se en massa rum som de hade där, vi fick även träffa på alla dem söta barnen efter att hon hade visat runt oss. Vi tyckte att det var väldigt roligt att besöka barnhemmet för då fick vi träffa dem och leka med dem.

Gallerian i Pardubice.
Vi lämnade barnhemmet vid klockan 12 ungefär och for till köpcentret där vi fick gå och äta lunch. Efter detta gick vi fritt till klockan 14:30 i staden Pardubice i en stor galleria som heter Airpalace. Den gallerian hade affärer på 3 våningar, vi tyckte gallerian hade mycket att erbjuda för besökarna.

Utomhusmuseumet:
På utomhusmuseumet fick vi gå runt och kolla på hur dom levde för i tiden. Vi fick även se getter som gick lösa. Vi gick runt en slinga där det fanns en massa olika hus att se på. Husen var från olika tidsperioder i Tjeckiens historia och hade fyllt olika funktioner. Tex fick vi se på lador, bostäder och vattenkvarnar. När vi gick runt så hade vi ett häfte med oss där det stod texter kring de olika husen, texterna var på engelska. Vi tyckte getterna var roliga på utomhusmuseumet och det var roligt att se alla gamla saker som fanns i husen och på gångstigarna som gick runt i området..

Klockan 17 stängde museet och vi satte oss på bussen för att åka hemåt tillbaka till Centret. Innan vi åkte till Centret gjorde vi en avstickare till Lidl där vi fick handla. När vi kom till Centret fick vi middag direkt och därefter fick vi fritid fram till klockan 21:30. Det sista vi gjorde innan läggdags var att kolla på en film om förintelsen och sedan åt vi kvällsfika.

Idag har vi lärt oss hur staden Pardubice och köpcentret där ser ut, vi har även lärt oss hur man använder en systemkamera. Mest viktigt som vi lärt oss är att barn lätt kan hamna i livssituationer som de själva inte rår för, därför måste man tänka på att hjälpa dem som har det jobbigt.

I det stora hela tycker vi att dagen har varit intressant men på olika sätt.
/Sandra Westman & Cornelia Johansson