I morse väcktes vi kl 6:30, vi packade ihop våra saker och städade rummen för att äta en snabb frukost i restaurangen. Kl 8:00 åkte vi vidare mot Hlinsko.

Vår upplevelse av Prag var att det var en stad som var väldigt fin och mysig på något speciellt sätt.  Folket var väldigt trevliga och framåt och staden var väldigt gammaldags.

Idag åkte vi buss i cirka 2 timmar och 5 minuter och under den tiden skrev vi ”dagbok” för dagen innan (i Prag) sedan fick vi göra en uppgift i engelska och sedan såg vi en film från 2 världskriget som handlade mycket om förintelselägren.

Idag i Hlinsko så har vi gjort ett studiebesök på en tjeckisk grundskola på förmiddagen. Vi fick prata med de tjeckiska eleverna indelade i grupper, då märkte man verkligen att vi har tur i Sverige som får lära oss engelska så bra.

Sedan hade vi hade en 6-kamp mellan ”Tjeckien” och ”Sverige” och Sverige vann med 4-2. Vi kastade frisbee, sköt straffskott inom både basket och innebandy. Även en slalombana där man skulle ta sig igenom med en fotboll, sedan var det också 2 grenar där man skulle kasta gummiringar och träffa först en öppen gymnastikbock och sedan en pinne. Efter 6-kampen så fick vi äta tjeckisk mat i deras matsal, det var väldigt annorlunda mat ifrån vad vi är van med i Sverige. Eleverna fick betala för sin egen lunch i matsalen varje dag, även vi som var på studiebesök fick vi betala.

Efter studiebesöket fick vi gå fritt i staden, Hlinsko är en väldigt liten stad, men det fanns ändå ganska mycket att se och där fanns dessutom Minimarket, där många gick och shoppade. Många gick även till Lidl för att köpa billigt godis/snacks.

Dagen började med att det var ganska kallt och dimmigt, men det gick sedan över till sol och värme. Temperaturen har legat runtom 20-25 grader i skuggan men under morgonen skulle man kunna gissa på att det var cirka 10-15 grader. Nu under kvällen så har det varit runtom 15-17 grader och en fin solnedgång.

Det var kul att träffa alla elever på skolan och prata med dem, även fast de inte var så bra på engelska och svenska kunde de definitivt inte. Det har varit ganska varmt och skönt under dagen så då kunde man ju passa på att bli lite brunare och det är ju bra.

Vi fick träffa familjen Dahlberg som är missionärer från Sverige och de arrangerade en god middag och en riktigt god efterrätt, middagen bestod av grillad kalkon och efterrätten bestod av glass och någon slags chokladkaka. Vi har dessutom haft tur igen och fått fräscha nyrenoverade rum. Så dagen har i stort sätt varit väldigt bra. Vi kommer inte på något som har varit speciellt dåligt under dagen.

Vi har lärt oss mycket denna dag, till exempel att vi har fått utforska en annan slags matkultur. Sedan har vi lärt oss att vägarna i Tjeckien kan vara väldigt smala och dåligt underhållna, sedan så har vi även fått finslipa lite på engelskan.
/William och Josef.