I morse vaknade vi vid åtta i Prag och åt Tjeckisk frukost vid nio på vandrarhemmets restaurang. Frukosten var lite ”halv god”, vi fick två olika bröd, te, juice, skinka och två olika ostar. Det ljusa brödet var helt okej, det var svårt att dela på det så man kunde smöra och få in lite ost och skinka, men efter lite ”dillande” så gick det. Det mörka brödet smakade inte så speciellt gott. Det var inte fluffigt alls och var inte så estetiskt tilltalande heller. Adam smakade brieost för första gången i sitt liv och han tyckte att det smakade som kolasås.

Efter frukosten så gick vi ner mot centrum, igenom affärsgatan och upp mot slottet. På vägen upp mot slottet så tittade vi på den astronomiska klockan som finns belägen i gamla stan. Den är en av tre i världen och den enda som faktiskt fungerar än idag.

Sedan gick vi även över Karlsbron, det är en bro som byggdes på 1350 talet av Karl den 4:e. Här krigade svenska soldater under 30-åriga kriget utan framgång. På bron fanns det massa olika stånd med folk som blev kalkerade och det fanns souvenirer att köpa om man ville det.

Vi kom fram till slottet vid halv tolv, kollade på byggnaden, tog några kort på klassen och njöt av den fantastiska utsikten över staden. Slottsområdet har en historia som sträcker sig tillbaka till 800 talet.

Sedan gick vi ner till Karlsbron igen. När vi kommit ner så fick vi gå fritt och shoppa tills klockan kvart i fem.

Sedan gick tillbaka till vandrarhemmet och duschade och sen så gick vi mot operan. Operan hette Nabucco och  som handlade om kung Nebukadnessar som levde under Daniels tid. Operan var inte så speciellt intressant, det blev ganska snabbt långtråkigt men det fanns engelsk textning så man förstod lite. Men något som var intressant med operan var hur det kunde vara så otroligt intressant för de flesta andra. De flesta som satt i publiken var helt insatt i hur en opera fungerar och verkade hänga med, vilket verkligen inte var så lätt för vi i klassen. Byggnaden var dekorativt fascinerande, många detaljer och sånt.

Efter tre akter och två och en halv timme var operan slut och då gick vi och åt kyckling på KFC. De säljer friterad kyckling i olika varianter.

Det har varit väldigt varmt idag, soligt och säkert minst 30 grader i skuggan.

Vi har lärt oss hur Prag ser ut, inte hela men en del. Vi har även fått sett hur ett vaktbyte går till på slottet.

Det som varit bra med dagen är att vi har fått uppleva äkta sommarväder. Dessutom så har vi fått gå själva, man känner sig mer fri då. Men hur definierar man fri? Vissa använder ju fri som inget mer att förlora och vissa som att man får göra vad man vill.

Det som varit mindre bra är att det har varit lite för varmt i stort sett hela dagen.
Jesper & Ester, (Adam Haga)