lektion.jpg

Alla vaknade klockan halv tio, en torsdags morgon. Vädret var inte det bästa, men vi överlevde nog. Alla var så ivriga på att få för första gången gå ut i stan i Tjeckien, i Hlinsko. Vi åt våran frukost i lugn och ro. Innan vi gick ut på stan fick vi först göra två uppgifter som vi fick av lärarna, ett blad fick vi skriva ner alla våra känslor och tankar om vad vi kände när vi var i Auschwitz.
Och en uppgift var att vi skulle rita ut vad vi kände och fick se där i förintelselägren.
hus_p_landet.jpg

När vi väl skulle ut på stan så var det väldigt regnigt och slaskigt.
Det första vi gjorde var att alla gick till KB, ett växel kontor, och växlade våra pengar.
Både zlotty och våra euro. Vi alla gick på två affärer som heter Minimarket och
trofeer.jpg

Textil, där köpte alla kläder,smycken och massor med annat, det var riktigt bra priser på varorna där. När vi alla gick hem efter den långa dagen på stan gick vi på Lidl som ligger vid vår kyrka som vi sover i. Klockan kvart i fyra så samlades vi igen. Vi gick alla in i bussen och var förväntansfulla på vad  som skulle hända. Det bar iväg mot en by, till en tjeckisk familj. Där möttes vi av synen av ett vildsvin som grillades över öppen eld. Medan köttet grillades vi och väntade på maten, ställde kvinnan i huset fram olika sorters tilltugg till köttet. Sedan kom köttet in och vi började äta. Det var ganska starkt men gott.

vildsvin.jpg

Köttet började grillas redan kl 9 på morgonen och fortsatte grillas under hela kvällen. Det bars sedan in i omgångar till allas förtjusning. Vi hade god tid på oss att umgås och prata med varandra. Värdparet var mycket trevliga och svarade på alla våra frågor, allt ifrån jakt till det tjeckiska pensionssystemet. Efter maten så erbjöds vi olika mjuka kakor.
lovsng.jpg

Inte så kort tid därefter tog vi den bussen hem igen. Efter det så hade vi en samling med lovsång och efter lovsången predikade vår chaufför Mats Ingman. Denna dag har varit mycket rolig med all shopping och glädje. Det enda som var ”lite av tummen ner” var det dåliga vädret med regn, blåst och ganska kallt. 

Skrivet av Emelie, Amanda, Klara