Tjena alla stugsittare, nu är vi inne på den tredje dagen på vår Europaresa

farmen.jpg

Vi blev väckta kl 7 av ena morgonpigga lärare. Nu hade dom som ville chansen att duscha i en riktig dusch, alla passade på ...... Sedan gick vi ner till matsalen och åt en ”stadig” polsk frukost som bestod av varmt te, kaffe, korv, bröd, marmelad, stekta ägg, mjölk och flingor. Efter frukosten så packade vi våra saker från rummen och bar dem till bussen där Mats, vår busschaufför, lastade in i bussen. Ägarna till ”Farmen” hade en trevlig historia att berätta om vad dom gör på farmen som dom gladligen berättade för oss. Efter det så hade Stefan ett föredrag om Polens huvudstad Warzawa. Solen stekte ner där vi satt på gården.
monument.jpg

Sedan så bar det iväg med bussen till Warzawa där vi besökte minnesplatser från bl.a polska upproret och judeghettot. Dom flesta var törstiga så vi bestämde oss att fara till en Shellmack där vi skulle köpa vatten. När vi väl hittat en mack och var på väg in, hindrades vi att gå in av en Polack vid namn ”Rafal”. Han sa bestämt att macken inte hade någon el, men vi såg tydligt att den hade det eftersom både lampor och kassa apparater fungerade perfekt. judisk_gravplats.jpg

Men vi ville inte ställa till en scen så vi drog oss undan till bussen och letade upp en annan Shellmack. När vi väl hittat en mack som ville släppa in oss så köpte vi vatten och passade på att äta vår lunch, hamburgare med bröd, på gräset brevid. Sedan så besökte vi en judiskt begravningsplats ett flertal mil ifrån Warsava på vägen mot Krakow. Alla var less på att åka buss.......
maxhus.jpg

Vi besökte också Max Safirs hemstad. Han är en jude som överlevt förintelsen och bl.a. har erfarenheter av Auschwitz. Vi besökte hans gamla hus som faktiskt fortfarande står kvar. Sen var alla hungriga så vi sökte upp ”Donken”, som även kallas för McDonalds, där vi åt vår mat för att senare fortsätta att åka buss mot Krakow.
krakowfnster.jpg

Vi åkte många mil i sträck för att komma fram till Krakow i rimlig tid, alla var väldigt ivriga att få ett litet smakprov på Krakows nattliv.

Markus, Mattias, Oliver