bussfrja.jpgJag vaknar med ett ryck av att väckarklockan tjuter ilsket. Redan dags att gå upp efter bara fem timmars sömn. Jag är inte utvilad men ändå förväntansfull inför skolresan som ligger framför. Med ett bestämt kliv går jag upp ur sängen, gör mig i ordning, packar det sista och åker iväg till skolan. Kl 8.00 är beräknad avfärd och eftersom bussen ska packas så blir det en stressig morgon.
Eleverna börjar anlända till skolan och klockan går. Efter 3000 steg och huvudet fullt av tankar på om vi fått med allt, rullar vi iväg, 45 minuter försenade men med humöret i behåll. Vi hämtar upp Jonathan i Docksta och så är vi alla på väg mot Nynäshamn. Det känns fantastiskt att få vara med om det här äventyret en gång till. Förra gången var för två år sen då vi gjorde en liknande resa. Det känns som igår. Undrar hur det ska bli den här gången.
Under resans lopp ser vi en film om Hitler. Intressant, men vad var det som drev honom egentligen? En märklig man minsta sagt. Det känns svårt att förstå hans agerande. Och hur kunde han ha sån framgång?
Efter en matpaus på Hagsta krog där vi wokar frusen köttfärs har vi bråttom ner till färjan. Eftersom tiden springer ifrån oss måst vi avboka det planerade besöket med Max Safir i Stockholm, en överlevare från förintelsen. Vi får ta det på hemvägen istället.
i_bussen.jpgNågra timmar senare når vi färjeläget i Nynäshamn i god tid före avgång. Mats har gjort ett bra jobb vid ratten. Nu sitter jag här i min hytt på båten efter en god middag i trevligt sällskap, och en samling med eleverna i ett hyrt konferensrum. Klockan är halv elva och det är snart dags att sova. Ganska trött är jag så hoppas att det blir en lugn och skön natt. Ser fram emot nya äventyr imorgon.  

Ulrika Westberg (lärare)

Så är vi äntligen iväg. Efter lång tid av förberedelser hemma på skolan, med bl.a. studier om första och andra världskriget, bokningar och planeringar, är vi redo för europaresa 2009.
Planerna var att vi skulle åka kl. 08:00, men ibland tar vissa saker längre tid än planerat och vissa saker strular, bl.a. en försvunnen mobiltelefon …
När vi väl rullat iväg, upptäckte vi att ett däck behövde fyllas, vilket pfrjan.jpginnebar ett depåstopp i Docksta. Vid påfyllningen steg även Jonathan på. Därmed var skaran av elever och vuxna total och siktet kunde ställas in i på Nynäshamn och färjan mot Polen.
När vi så fått upp farten stöp vi i en poliskontroll, en alkohol och körkortskontroll.
I Hagsta krog stannade vi så för lunch. Nytt för denna resa är att vi, då det passar med våra aktiviteter, lagar maten själva. Med oss har vi en Muurikka med gasoluppvärmning. Denna dag värmde vi tacoköttfärs med nachochips och guaceamole. Maten var fantastiskt god och kändes bekant då den var lagad av vår husmor Yvonne på Broskolan.
Färden fortsatte via Stockholm och slutligen var vi framme i Nynäshamn. Färjan avgick kl 18:00 och planerad ankomst är i Gdansk, Polen är kl 13:00.
Denna resa kommer att innebära besök i flera länder, Polen, Tjeckien, Tyskland och Danmark. Vi kommer att besöka kända platser som Auschwitz, Berlin, Prag  och Köpenhamn.
Följ gärna med under resan via denna blog. Vi kommer att uppdatera sidan regelbundet.
i_konferensrummetfrja.jpgVädret genom Sverige har varit fint. I stort sett klart väder, med en temperatur på ca 17-18 grader. Även sjövädret har varit bra så här långt …

David Johansson (rektor/lärare)

Dagen för avfärd har äntligen kommit, första dagen är avklarad och allt har gått bra. Efter en litet omständig start med vissa glömda saker och några lite oroliga föräldrar och andra entusiastiska föräldrar har vi äntligen kommit iväg. Alla eleverna har varit glada och spralliga, ibland litet mera spralliga än jag velat. Men med idel glada miner har vi klarat av bussfärden genom Sverige, ner till Stockholm och sedan Nynäshamn. Färjan har bordats och vi har klivit på och hittat till våra rum. Vi har haft kvällssamling och eleverna har skrivit i sin loggbok för första gången.Vi har även löst matematik uppgifter och eftersom vi åker på färja ikväll, inatt och imorgon så handlade matematiken bland annat självklart om båttermer, vattenvolym och distansberäkning i knop. Under kvällsamlingen har vi även pratat om vad som kommer att hända under morgondagen, Bussfärd mot Warszawa väntar oss och vi ska snart söka sömn i våra sovhytter på båten.

 

Stefan Häggstrom (lärare)