ImageI dag klev vi upp 06.30, och satte oss i bussen på väg till Berlin. Men bara någon timme utanför Prag så gick skarven till ljuddämparen av så den släpade i marken. Som tur var så hade vi våran fantastiska busschaufför som gick bak i bagaget och hämtade sin blåa overall och kröp in under bilen. Jag tyckte inte att han skulle få lorta ner sig ensam så jag kröp under och hjälpte honom, så vi kom iväg fortare. När vi väl hade spänt upp ljuddämparen, efter en halvtimme ungefär, bar det av mot närmsta verkstad. Efter någon kilometer så flög dörren upp och det visade sig att en tryckluftsslang hade spruckit. Då offrade sig Edvin att hålla fast dörren så vi kunde ta oss till verkstaden. Det var någon längst bak i bussen som sa ”i den här takten så har vi tur om vi tar oss till Sverige”.

Vid Brandenburger tor
Vid Brandenburger tor

Efter någon mil kom vi till en verkstad som tog sig an problemen på en gång. Om vi hade varit en tjeckisk skolklass som hade samma problem i Sverige skulle de förmodligen säga ”kom tillbaka om någon vecka när vi har tid”. Vi är tacksamma för deras vilja att hjälpa oss på en gång. Tillbaka till våra problem, på verkstaden var de jättetrevliga, vi fick dricka och kaffe medan vi väntade. Efter två timmar kom bussen rullande från verkstaden och alla jublade. Vi hade nu missat mycket tid men som av ett under berättade en anställd på verkstaden om en väg som skulle spara oss ett par timmar.

När vi kom till Berlin parkerade vi bussen vid ett minnesmonument över judarnas förintelse. Det var en massa stenblock som låg utspridda. Därefter gick vi till Brandenburger tor. Där finns ett minnesmonument över Berlinmuren. Vi tog kort när vi stod framför den stora triumfbågen. Eftersom vi hade lite bråttom, skyndade vi oss till bussen. På vägen skulle vi ta kort framför judarnas minnesmonument. En massa bilder blev förstörda för att jag testade min nya kepa.

På vägen ut från Berlin kollade vi på Check Point Charlie. Det är en vaktstation som fanns under kalla kriget. Efter det så for vi till Rostock där vi skulle ta färjan över till Danmark. Vi hann precis i tid till färjan. Vi åt middagen på färjan för att vi inte hann äta den innan Vi köpte även lite godis i butiken på färjan innan vi klev av. Efter färjan hade vi ungefär en timmes bilfärd till vandrarhemmet där vi skulle bo.

/Benny & Johannes