kristall.jpgVi började dagen med frukost. I dag var det tänkt att vi skulle besöka en kristallfabrik och ett barnhem. Det tog ca en timme innan vi anlände till kristallfabriken, vilket vi tycket var jobbigt, ”det var bussens fel”!
Tja, först fick vi se en film om kristallfabrikens historia, den var 12 min lång. Som ni förstår handlade den om fabrikens historia.
Efter filmen fick vi se glasblåsarnas verkstad. Det var väldigt varmt, hög ljudvolym och spännande, vem vet ett glas kunde gå sönder när som helst! Krasch! Någon tappade något. Vi tittade och tittade och alltid hände något nytt.
Sedan gick vi vidare till designarna. Deras uppgift var att slipa glaset så att de fick vackra mönster.
På slutet av vandringen berättade guiden om fabriken och dess fakta t.ex.: En arbetare tjänar igenomsnitt ca 4000 svenska kronor i månaden före skatt. Fabriken har funnits sen 1968 och 1972 var försäljningen i full gång. De största exporterna går till: Mexico, Spanien, Frankrike och USA.
Men det var inte allt! Vi köpte mycket kristall också i deras butik.
Sedan kom lunchen, men så småningom var den över, vi packade oss in i bussen och hoppade iväg på fyra hjul mot barnhemmet. Resan tog 2 timmar.
barnhem.jpgBarnhemmet var utrustat med allt vad ett barn behöver. Det var ett utrymme för ca 60 barn. Barnen hade kommit till barnhemmet av olika orsaker: De var sjuka på något sätt (barnhemmet var specialiserat inom sjukvård). Det var problem i hemmet. Det hade bestämts i rätten att föräldrarna inte fick ta hand om sina barn. Vi i klassen hoppas på ett hem åt barnen.
På eftermiddagen åt vi riktig mat. Robin tog kyckling och ris medan jag, Debora, tog potatis och kött. Det smakade bra, synd att det tog slut så fort.
Idag lämnade Max och Thomas oss, då kunde vi känna att tiden hade gått fort. Det hade varit roligare om de kunnat vara med oss längre.
Som slutet på dagen läste Mats ett bibelord för oss, han ville att vi skulle ta åt oss det: Jag vill lära dig och undervisa dig om den väg du ska vandra, jag vill ge dig råd och låta mitt öga vaka över dig. Ps. 32:8
/Robin och Debora