Bamse hjälmHej alla föräldrar,
Snön är borta och cyklarna börjar komma fram. Det innebär också att cykehjälmen behöver komma fram.

Vi från skolan vill uppmuntra er att påminna era barn om cykelhjälm. Ganska många av eleverna som cyklar till skolan har tyvärr inte hjälm på sig. Detta är inte unikt för Broskolans barn utan ett problem i stort.

Trafikverket skriver att varje dag skadas nära tio cyklister i Sverige så svårt att de behöver läggas in på sjukhus minst ett dygn.Det kan hända vem som helst, när som helst. Därför ska cykling aldrig ske utan hjälm. I samma ögonblick som det oskyddade huvudet slår i marken är det för sent: en hjärnskada kan ha uppstått som förändrar livet för alltid. En hjälm minskar risken för en allvarlig skada vid en olycka med mer än hälften.

Alla barn och ungdomar under 15 år ska enligt lagen använda hjälm när de cyklar eller blir skjutsade på cykel. Barn och ungdomar som inte använder hjälm kan stoppas av polisen, men inte bötfällas. Personer som fyllt 15 år kan däremot bötfällas om de skjutsar ett barn som inte har cykelhjälm.

På Transportstyrelsens webbplats finns mer information om lagen om cykelhjälm för alla cyklister under 15 år. Klicka HÄR

Låt oss alla hjälpas åt att höja säkerhetsnivån. Även vi vuxna borde, som förebilder, använda cykelhjälm även om det inte finns en lag på det.

Vänligen
Personalen på Broskolan